a

MINŐSÉGI ELLÁTÁS - BIZTOS KEZEKBEN


Vegye fel velünk a kapcsolatot, munkatársaink készséggel válaszolnak minden felmerülő kérdésére!

Címünk: 1021 Budapest Hűvösvölgyi út 181 (földszint) A parkolás biztosított.

BEJELENTKEZÉS
+36 70 7 751 751
elojegyzes.vallcentrum@gmail.com

Nyitva tartás

Bejelentkezés alapján

+36 70 7 751 751

elojegyzes.vallcentrum@gmail.com

1023 Budapest

Zsigmond tér 10

Kövessen minket
 

Befagyott váll szindróma

Vállcentrum  >  Vállfájdalom  >  Befagyott váll szindróma

Befagyott váll szindróma

A befagyott váll szindróma egy kevéssé értett betegség. Mégis már világos leírás van róla 1934-ből ami nem sokat bővült.

Codman kritériumok 1934 The Shoulder

  • A váll mozgásának nehezítettsége
  • Idiopathiás kialakulás (nem tudjuk az okát)
  • Kezdeti időszakban fájdalmas
  • Normál RTG kép
  • Elsősorban a kirotatiós és az abdukciós mozgások (testtől távolító) szűkülnek be (Aktív és Passzív mozgásterjedelem megegyezik)

+1 ( Ravenscroft) HIRTELEN mozdulat- MEGSEMMISÍTŐ fájdalom

A válltáji fájdalom és ízületi merevség (mozgáskorlátozottság) jellemzi, ami az ízületi tok megvastagodása miatt jön létre. Leggyakrabban 54 éves nők bal vállát érintő betegség.

Gyakorisága 2% körüli, de cukorbetegekben 10-20%-ra is nőhet ez az arány és a betegség pár évvel korábban jelentkezik. Gyakoribb még pajzsmirigy alul és túlműködésben, Parkinson kórban, szívbetegségben vagy műtétet követően. A kialakulást elősegítheti amennyiben a váll hosszan van rögzítve, így a váll körüli sérüléseknél és műtétek után nagyon fontos a korai mozgatás a betegség megelőzésére.

 

Tünetek

Befagyott vállnál a fájdalom nyugalomban tompa, sajgó jellegű, és ez a fájdalom mozgatásra rosszabbodik. A fájdalom leggyakrabban a váll elülső külső felszínén jelentkezik és néha a felkarra is terjed. A mozgástartomány fokozatosan beszűkül, a beteg akaratlagosan képtelen felemelni a karját és ezt a vizsgáló orvos segítségével sem tudja megtenni. Hirtelen nem kiszámított mozdulatokra a heges tok beszakad ami rendkívüli fájdalommal jár.

A betegség szakaszai

  • Fagyás: Ez a betegség kezdete. Fokozatosan a váll egyre fájdalmasabb és a mozgástartomány is szűkül. Az első szakasz hossza 6 hét és 9 hónap közt változhat.
  • Fagyott: A fájdalom enyhül de a mozgáskorlátozottság megmarad. A második szakasz hossza 4-9 hónap.
  • Olvadás: A mozgások lassan visszatérnek. Az utolsó, harmadik szakasz 5-26 hónapig terjed.

 

Nem műtéti kezelés

A befagyott váll általában magától gyógyul, de ez sok időt vesz igénybe akár 2-3 évet, és ha egy ízület 2-3-évig nem mozog akkor visszamarad némi mozgásbeszűkülés és korai kopáshoz vezethet. A kezelés célja a fájdalom csökkentése és a mozgások mielőbbi visszaszerzése. Fájdalomcsillapításra gyulladáscsökkentők javasolhatók, mind a szteroi dot nem tartalmazó tabletták, mind pedig a szteroid tartalmú injekciók ízületi vagy nagy dózisban teljes test hatása.

Mozgásterjedelem javítás gyógytornával- Manuálterápiával érhető el, nyújtó és mozgásterjedelem növelő gyakorlatokkal, de csak fájdalom határig elvégezve, mert ezen túl növeli a szervezet reakcióját és hegesedést okoz. Kezdetben fontos a gyógytornász aktív felügyelete, mert egyébként nagyobb sérüléseket akár felkartörést is elszenvedhet a beteg. A melegterápia (iszappakolás, melegvizes fürdő) szintén jó hatású lehet.

Az esetek jelentős részében (több mint 90%-ban 2-3 év alatt) ezek a módszerek javulást okoznak, bár a teljes gyógyulást követően is vannak extrém mozgások ami nem jön vissza.

 

Műtéti kezelés

Váll artroszkópos release

A műtéti kezelés célja a megvastago dott izületi tok oldása vagy szemléletesen a jég összetörése

Jelenleg javasolt standard eljárás. A betegséget megszakítja a beavatkozás pillanatában és 6 hét alatt fájdalom mentes kontrollált szinte teljes (90%) mozgásokat garantál a konzervatív 2-3 éves kezelés ellenpólusaként.

A műtétet arthroscóppal (ízületi kamerával) 2db kis kb 5mm-es lyukból végezzük vezetéses érzéstelenítésben. Műtét ideje 20-30 perc.

Műtét végén a mozgások ellenőrzése során teljes mozgásterjedelmet hagyunk vissza minden irányban. Az ízületbe a dott steroid injekció pedig ennek a jó mozgásterjedelemnek a fenntartásáról gon doskodik.

Műtét utáni nagy méretű kötés a műtét során használt víz felszívását szolgálja amit másnap kis sebtapasz jellegű steril kötésre cserél a beteg. További kötéscsere nem szükséges.

Műtét után fontos, hogy a vállat nem szabad hosszan rögzíteni, hanem szinte azonnal mozgatni kell a műtét során elért mozgásterjedelemhez közelítve. Ehhez speciális gyógytornász és fájdalomcsillapító rendszeres szedése javasolt a műtétet követő 2 hétben. A gyógytorna kezdetben a passzív mozgásterjedelem fenntartása és aktív elérése a feladata, ha ez megvan akkor kerülhet sor a helyzetérzékelés javítására a feed back mechanizmusokon keresztül, végül a szükséges izomerő fejlesztésére.

A beteg a varratszedésre (kb 10 nap) némi fájdalom mellett közel teljes mozgásokkal (20% minusz) érkezik ami a 6 hetes utolsó kontrollra tovább javul és fájdalom mentessé válik.

Munkába való visszatérés

A beteg 1-2 hét betegállományt, szabadságot igényel kivéve ha fizikai munkát végez. Ilyenkor már önállóan vezet autót. A sportokat a váll kontrollált jó mozgásai után lehet kezdeni ami megfelelő gyógytorna mellett 6 hét.

Weboldalunkon további hasznos információkat talál a vállműtétek utáni rehabilitációs / gyógytorna protokollokról, továbbá javasoljuk tekintse meg a Vállcentrum YouTube csatornáját is, ahol vállsérülések és azok kezeléséről szóló videókból is tájékozódhat.

Vállcentrum besorolás: kis arthroscopos 1 napos beavatkozás

VÁLLSEBÉSZEK | VÁLLSPECIALISTÁK

Alap kritériumnak tartjuk a minőségi, teljeskörű, egyénre szabott vállbeteg ellátást.
Egyedülálló technikai felszereltséggel, és külföldön szerzett szaktudással nyújtunk Európai szintű vállellátást a profi sportolóktól az átlagemberekig mindenkinek.

mkd-team-image
Dr. Gulyás Károly
Vállsebész specialista orvos
mkd-team-image
Dr. Schandl Károly
Vállsebész, sportsebész
mkd-team-image
Dr. Baukó Tamás
Vállsebész
mkd-team-image
Dr. Götz Dávid
Vállsebész
mkd-team-image
Dr. Major Bálint
Vállsebész
mkd-team-image
Dr. Prédl András FRCS
Vállsebész, sportsebész