a

MINŐSÉGI ELLÁTÁS - BIZTOS KEZEKBEN


Vegye fel velünk a kapcsolatot, munkatársaink készséggel válaszolnak minden felmerülő kérdésére!

Címünk: 1021 Budapest Hűvösvölgyi út 181 (földszint) A parkolás biztosított.

BEJELENTKEZÉS
+36 70 7 751 751
elojegyzes.vallcentrum@gmail.com

Nyitva tartás

Bejelentkezés alapján

+36 70 7 751 751

elojegyzes.vallcentrum@gmail.com

1023 Budapest

Zsigmond tér 10

Kövessen minket
 

Vállcsúcs fájdalom

Vállcentrum  >  Vállfájdalom  >  Vállcsúcs fájdalom

VÁLLCSÚCS FÁJDALOM

Betegség leírása

A lapocka nyúlványa (acromion) és a kulcscsont külső vége által alkotott feszes izület elhasználódása. Ez a váll legmagasabb pontja.

Kialakulás (mechanizmus):

Nagy és sorozatos nyomó jellegű erőbehatás kell az AC ízület károsodásához ami jellemzően a fej felett történik. Ezért mondjuk, hogy mióta van konditerem azóta van Ac ízületi kopás. A nyakból nyomás, fekvenyomás főleg ferde pa don különösen gyilkos az ízületre nézve. Ilyenkor a feszes ízületre terhelődik az emelt súly azon része amit az izomzat nem képes emelni. Az ízület összefeszül és ebben a feszült állapotban elforog egymáson ez tönkreteszi a benne lévő porcgyűrűt mely az ízület kiegyenlítését okozza. Innen már egyenes út a porcok kopásához.

 

Tünetek

A tünetek folyamatosan alakulnak ki. Kezdetben enyhe vállcsúcsi fájdalom főleg edzés után, majd állandósul edzések közt és végül a bemelegítés után sem tűnik el. A tompa fájdalom egyre fokozódik és éjszaka is jelentkezik, a beteg felébred rá. Az érintett oldalon nem tud aludni.

Fej feletti mozgásoknál nyilalló fájdalmat érez. Gyakori, hogy a beteg elfeledkezik arról, hogy egyes mozgások fájdalmat okoznak és hirtelen nyúl valami után, vagy el akar kapni valamit és belehasít a vállába a fájdalom.

Kezdetben a kar a véghelyzeti emelő mozgások és a kar keresztezések is beszűkülnek, így a hát vakarása, hónalj megmosása is panaszt okoz.

 

Nem műtéti kezelés

Az esetek nagy része kezelhető konzervatívan, azaz műtét nélkül.

kezdeti fázisban eredményes lehet ha a beteg nem terheli fájdalommal az ízületét. – tehát nincs fekvőtámaszt, Kettle- bell, tenisz szerva, kikelés az ágyból könyökre támaszkodással stb.

NSAID gyulladáscsökkentő tapaszok vagy tabletták (pl. Voltaren, ARCUMA stb.)

Gyógytorna általában nem elég jó hatású

Porctápláló kezelés (Artilane, Arthoguard stb.)

Injekció kúraUltrahang vezérelve az AC ízületbe szteroid injkeció mely feltisztítja az ízületet a gyulladásból, ettől szabadabb lesz, kissé jobban recseg, 4 hétre Orthovisc majd újabb 4 hétre második Orthovisc porctápláló injekció. Ezzel a kúrával a műtétek nagy része elkerülhető.

 

Műtéti kezelés

Súlyosabb esetekben amikor a mozgás közben van szúró jellegű fájdalom

A műtétet arthroszkóppal végezzük. Általában 3 db kis kb. 3-4 mm-es lyukból végezzük vezetéses érzéstelenítésben. Műtét ideje 35-65 perc. Antibiotikum profilaxist nem alkalmazunk.

A műtét célja AC ízület eltávolítása, az összeérő csontfelszínek levágásával. Kb. 1-1,5cm csontot veszünk ki az ízületből, így a kar mozgatása közben sem ér össze a két csonk, így fájdalom sem keletkezik.

A Vállízületbe a dott ízületvédő injekció pótolja a normál ízületi folyadékot és csillapítja a fájdalmat.

Műtét utáni nagy méretű kötés a műtét során használt víz felszívását szolgálja, amit másnap kis sebtapasz jellegű steril kötésre cserél a beteg. További kötéscsere nem szükséges.

A fájdalom csökkenés, a sportba való hosszútávú teljes értékű visszatérés 90% körüli.

 

Rehabilitáció

Műtét után közvetlenül a kart kartartóval felkötik, ez csökkenti a műtét utáni fájdalmat. A fájdalom csökkenésével a mozgások is elkezdődnek. a kartartó 10 nap- 3 hétig javasolt. A beteg nem feküdhet rá, nem viheti keresztbe a karját és legfölső emelést nem erőltetheti 12 hétig. Gyógytorna tanítja meg a beteget újra használni a karját és erősíti az izmait is. Éjszakai panaszok 8 hétre tűnnek el. A teljes felépüléshez (fájdalommentes mozgások) min. 4-6 hónapra van szükség de ez elhúzódhat a betegség fajtájától függően. 4 hónaposan üthet tenisz szervát, és akkor kezdhet kisebb súllyal nyakból nyomást is.

Munkába való visszatérés

3 hetes kortól lehet elkezdeni a könnyű munkakörökben végzett munkát, maximum 5 kg-ot szabad emelni. 3 hónapos kortól megengedett kb. 20 kg emelése, és a fejfeletti munkafolyamatokat is el lehet kezdeni. A teljes munkába állás, vagy sporthoz való visszatérés 4-6 hónapos kortól javasolt

Weboldalunkon további hasznos információkat talál a vállműtétek utáni rehabilitációs / gyógytorna protokollokról, továbbá javasoljuk tekintse meg a Vállcentrum YouTube csatornáját is, ahol vállsérülések és azok kezeléséről szóló videókból is tájékozódhat.

Vállcentrum besorolás: nagy arthroscopos 1 napos beavatkozás

VÁLLSEBÉSZEK | VÁLLSPECIALISTÁK

Alap kritériumnak tartjuk a minőségi, teljeskörű, egyénre szabott vállbeteg ellátást.
Egyedülálló technikai felszereltséggel, és külföldön szerzett szaktudással nyújtunk Európai szintű vállellátást a profi sportolóktól az átlagemberekig mindenkinek.

mkd-team-image
Dr. Gulyás Károly
Vállsebész specialista orvos
mkd-team-image
Dr. Schandl Károly
Vállsebész, sportsebész
mkd-team-image
Dr. Baukó Tamás
Vállsebész
mkd-team-image
Dr. Götz Dávid
Vállsebész
mkd-team-image
Dr. Major Bálint
Vállsebész
mkd-team-image
Dr. Prédl András FRCS
Vállsebész, sportsebész