a

MINŐSÉGI ELLÁTÁS - BIZTOS KEZEKBEN


Vegye fel velünk a kapcsolatot, munkatársaink készséggel válaszolnak minden felmerülő kérdésére!

Címünk: 1021 Budapest Hűvösvölgyi út 181 (földszint) A parkolás biztosított.

BEJELENTKEZÉS
+36 70 7 751 751
elojegyzes.vallcentrum@gmail.com

Nyitva tartás

Bejelentkezés alapján

+36 70 7 751 751

elojegyzes.vallcentrum@gmail.com

1023 Budapest

Zsigmond tér 10

Kövessen minket
 

Kulcscsonttörés

Vállcentrum  >  Vállsérülések  >  Kulcscsonttörés

A betegség leírása

A kulcscsont a vállöv része, ez köti össze a kart a törzzsel. Alatta fontos erek és idegek futnak ezek mégis igen ritkán sérülnek, ha a kulcscsont eltörik. Általában a középső harmadban törik és az izmok a törtvégeket széthúzzák, így nincs csontkontaktus, ezért a fájdalom is kisebb.

A kulcscsont középső harmadi töréseinél az izmok elhúzzák egymástól a törtvégeket

A csontosodás 20 éves korban fejeződik be, így azelőtt elég sérülékeny a kulcscsont. A sérülések zöme könyökre vagy vállra eséskor jön létre, mert az erő áttevődik a kulcscsontra és az törik el.

 

Tünetek

  • A kar emelésekor fájdalom a kulcscsontban
  • A kar emelésekor dörzsölő érzés a csontvégekben
  • A vállöv deformitása (púp)

Diagnózis

A beteg kikérdezése során fontos megtudni a sérülés mechanizmusát. Ha a beteg a fent említett tüneteket produkálja és a törtvégek kitapinthatók akkor röntgen nélkül is biztos a diagnózis. Néha a középső csontdarab éles vége kiboltosítja a bőrt, nagyon ritkán ki is szúrja azt, ekkor nyílt törésről beszélünk. Vizsgálatkor fontos a vérellátás és a beidegzés ellenőrzése. Röntgen minden esetben készül.

 

Nem műtéti kezelés

A kulcscsonttörés jó gyógy hajlamú. Az esetek nagy részében (80-85%) gyógyulás érhető el a nem műtéti kezeléssel.

A kart egy kendővel felkötik és a törés típusától és a beteg életkorától függően 3-8 hétig rögzítik. Van amikor ez nem elég és a vállakat hátrahúzó hátizsák kötéssel rögzítik a törést. Ez a módszer talán jobb esztétikai eredménnyel jár, de nagyon körülményes, szinte minden 2 napban újra kell húzni a kötést és röntgen kontroll is szükséges az első 2-3 hétben. Mindkét rögzítés funkcionális eredménye hasonló. Rögzítések során fájdalomcsillapításra szükség van, ilyenkor nem szteroid tartalmú gyulladáscsökkentőket adunk. A rögzítés után gyógytorna (vállmozgatás, vállerősítés) következik. A teljes felépülés gyakran 3 hónapnál is hosszabb.

 

Műtéti kezelés

Műtéti kezelés visszaszorult az elmúlt évtizedben, de a minimál invazív (kis feltárással járó műtétek) technikák elterjedésével ismét elszaporo dott.

Több féle kezelés közül választhat a sebész, hamarabb mozgatható a kar, mint a nem műtéti kezelésnél és így a teljes felépülés is megrövidül 1-2 héttel.

Lemezes rögzítés:

Egyre ritkábban speciális esetekben használt műtéti módszer. 15 cm-es feltárásból helyezik be a lemezt. Stabil rögzítést eredményez. Sebgyógyulás után a beteg elkezdheti a gyógytornát. A lemezt fiatalokból később (1-2 év) eltávolítják.

TEN sínezés:

Gyakori korszerű, szép esztétikai eredménnyel járó beavatkozás. Mini feltárásból a kulcscsont közepébe titánium drót (sín) kerül, ezzel a csontkontaktus jön létre a törtvégek között, ami elősegíti a gyorsabb gyógyulást. A sín stabil rögzítés, így 10 nap kendőviselés javasolt a gyógytorna előtt. 3 hónapos kor körül eltávolítható.

 

Rehabilitáció

Műtét után közvetlenül a kart kartartóval felkötik, ez csökkenti a műtét utáni fájdalmat. A fájdalom csökkenésével a mozgások is elkezdődnek. a kartartó 10 napig javasolt. A beteg nem feküdhet rá, nem viheti keresztbe a karját és legfölső emelést nem erőltetheti 12 hétig. Gyógytorna tanítja meg a beteget újra használni a karját és erősíti az izmait is. Éjszakai panaszok 8 hétre tűnnek el. A teljes felépüléshez (fájdalommentes mozgások) min. 3-4 hónapra van szükség de ez elhúzódhat a betegség fajtájától függően.

Munkába való visszatérés

3 hetes kortól lehet elkezdeni a könnyű munkakörökben végzett munkát, maximum 1 kg-ot szabad emelni. 3 hónapos kortól megengedett kb. 10 kg emelése, és a fejfeletti munkafolyamatokat is el lehet kezdeni. A teljes munkába állás, vagy sporthoz való visszatérés 4-6 hónapos kortól javasolt.

Weboldalunkon további hasznos információkat talál a vállműtétek utáni rehabilitációs / gyógytorna protokollokról, továbbá javasoljuk tekintse meg a Vállcentrum YouTube csatornáját is, ahol vállsérülések és azok kezeléséről szóló videókból is tájékozódhat.

Vállcentrum besorolás: nyitott kórházi megfigyelést igénylő beavatkozás

VÁLLSEBÉSZEK | VÁLLSPECIALISTÁK

Alap kritériumnak tartjuk a minőségi, teljeskörű, egyénre szabott vállbeteg ellátást.
Egyedülálló technikai felszereltséggel, és külföldön szerzett szaktudással nyújtunk Európai szintű vállellátást a profi sportolóktól az átlagemberekig mindenkinek.

mkd-team-image
Dr. Gulyás Károly
Vállsebész specialista orvos
mkd-team-image
Dr. Schandl Károly
Vállsebész, sportsebész
mkd-team-image
Dr. Baukó Tamás
Vállsebész
mkd-team-image
Dr. Götz Dávid
Vállsebész
mkd-team-image
Dr. Major Bálint
Vállsebész
mkd-team-image
Dr. Prédl András FRCS
Vállsebész, sportsebész