a

MINŐSÉGI ELLÁTÁS - BIZTOS KEZEKBEN


Vegye fel velünk a kapcsolatot, munkatársaink készséggel válaszolnak minden felmerülő kérdésére!

Címünk: 1021 Budapest Hűvösvölgyi út 181 (földszint) A parkolás biztosított.

BEJELENTKEZÉS
+36 70 7 751 751
elojegyzes.vallcentrum@gmail.com

Nyitva tartás

Bejelentkezés alapján

+36 70 7 751 751

elojegyzes.vallcentrum@gmail.com

1023 Budapest

Zsigmond tér 10

Kövessen minket
 

Leszakadt váll

Vállcentrum  >  Vállsérülések  >  Leszakadt váll

“Leszakadt” váll - AC ficam

Betegség leírása

A lapocka nyúlványa (acromion) és a kulcscsont külső vége által alkotott feszes izület ficama. Ez a váll legmagasabb pontja.

Kialakulás (mechanizmus):

Nagy erőbehatás kell az AC izület ficamához. Leggyakrabban vállra eséskor jön létre, ezért kontakt sportokban gyakori. Az erő hatására az izületet feszesen tartó szalagok egy része, vagy az összes elszakad. A kulcscsontot a rajta tapadó izmok felfelé, míg a lapockát lefelé húzzák.

 

Tünetek

A kulcscsont külső részét lefelé nyomva rugalmas rögzítettség van, olyan mintha egy zongora billentyűt ütnénk le. A váll elülső felső része duzzadt, nyomásérzékeny, sok esetben vérömleny tapintható.

Beosztás:

A sérülés beosztása régebben Tossy (kevésbé részletes) mostanában Rockwood szerint történik. Az ízületet stabilizáló szalagok szakadását írja le és terápiás javaslatot is tesz.

 

Kezelés

– Friss sérülésnél

Minden ellátás lényege a hegesedés elérése az ízületet stabilizáló szalagokban.

 

Nem műtéti kezelés

Az esetek nagy része (I, II, III?) kezelhető konzervatívan, azaz műtét nélkül. A kart kendővel felkötik, így az izület nem mozog, így a gyógyulás is gyorsabban végbemegy. 1-2 hét után mozgatható a kar. A betegek nagy részénél a teljes mozgásterjedelem visszatér még akkor is ha az izület ficama jól látható a bőrön keresztül.

De vannak olyan betegek akinek kis sérülése volt mégis panaszos, ilyenkor az izületben lévő mozgások miatt a csontfelszínek elmozdulnak egymáson és ez okozza a panaszokat és ez később izületi kopást eredményez.

 

Műtéti kezelés

Súlyosabb esetekben (Rockwood III? IV-V-VI) érdemes korai műtétet végezni, Sokféle műtét lehetséges, de mi a minimal invazív drót tűzést részesítjük előnyben.

 

– Krónikus – régi sérülés

 • Stabil csak fájdalom (I, II, III)
  • Konzervatív kezelés
   • Fizikóterápia
   • Injekció
    • Steroid, Orthovisc Mini
  • Műtéti kezelés
   • AC resectió (az izület eltávolítása, az összeérő csontfelszínek levágásával). Kb 1-1,5cm csontot veszünk ki az izületből, így a kar mozgatása közben sem ér össze a két csonk, így fájdalom sem keletkezik. – Arthroscopos

 

 • Instabil, fájdalmas (III, IV, V, VI)
  • Műtéti kezelés
   • A kulcscsontot rögzíti az alatta lévő lapocka elülső nyúlványhoz (processus coracoideus), így a két csont nem mozog egymáshoz képest, hanem együtt mozog ezért nem surlódik és a vállöv is a helyére kerül.

 

Weawer Dunn

4 nap kórházi tartózkodással járó nyílt műtéti beavatkozás. a beteg kivizsgálva érkezik az osztályra, ahol a befekvés napján elhelyezkedik és altatóorvosi konzílium történik és friss röntgen felvétel készül.

2. napon van a műtét.10-12 cm-es metszésből. Szalagátültetés és annak megerősítése hurkolt fonalakkal. A beavatkozás a jelenlegi standard. Jól rögzít, bár a gyógyulás során kissé meglazul, ami látható a vállon de panaszt nem okoz a betegnek. Kezdetben nem elég erős ezért kontakt sportok 6 hónapig nem végezhetőek.

3. napon fájdalomcsillapítás és az esetlegesen behelyezett drain cső eltávolítás után kontroll röntgen vizsgálat történik.

A további 1-2 napon rendszeres kötéscsere és minimális gyógytorna gyakorlatok zajlanak.

10 naposan történik a varratszedés.

 

Rehabilitáció

Műtét után közvetlenül a kart kartartóval felkötik, ez csökkenti a műtét utáni fájdalmat. A fájdalom csökkenésével a mozgások is elkezdődnek. a kartartó 3 hétig javasolt. A beteg nem feküdhet rá, nem viheti keresztbe a karját és legfölső emelést nem erőltetheti 12 hétig. Gyógytorna tanítja meg a beteget újra használni a karját és erősíti az izmait is. Éjszakai panaszok 8 hétre tűnnek el. A teljes felépüléshez (fájdalommentes mozgások) min. 8 hónapra van szükség de ez elhúzódhat a betegség fajtájától függően. 6-8 hónaposan üthet tenisz szervát, és akkor kezdhet kisebb súllyal nyakból nyomást is.

Munkába való visszatérés

6 hetes kortól lehet elkezdeni a könnyű munkakörökben végzett munkát, maximum 3 kg-ot szabad emelni. 3 hónapos kortól megengedett kb. 10 kg emelése, és a fejfeletti munkafolyamatokat is el lehet kezdeni. A teljes munkába állás, vagy sporthoz való visszatérés 4-8 hónapos kortól javasolt.

Weboldalunkon további hasznos információkat talál a vállműtétek utáni rehabilitációs / gyógytorna protokollokról, továbbá javasoljuk tekintse meg a Vállcentrum YouTube csatornáját is, ahol vállsérülések és azok kezeléséről szóló videókból is tájékozódhat.

Vállcentrum besorolás: nyitott kórházi befekvéses műtét

 

VÁLLSEBÉSZEK | VÁLLSPECIALISTÁK

Alap kritériumnak tartjuk a minőségi, teljeskörű, egyénre szabott vállbeteg ellátást.
Egyedülálló technikai felszereltséggel, és külföldön szerzett szaktudással nyújtunk Európai szintű vállellátást a profi sportolóktól az átlagemberekig mindenkinek.

mkd-team-image
Dr. Gulyás Károly
Vállsebész specialista orvos
mkd-team-image
Dr. Schandl Károly
Vállsebész, sportsebész
mkd-team-image
Dr. Baukó Tamás
Vállsebész
mkd-team-image
Dr. Götz Dávid
Vállsebész
mkd-team-image
Dr. Major Bálint
Vállsebész
mkd-team-image
Dr. Prédl András FRCS
Vállsebész, sportsebész