a

MINŐSÉGI ELLÁTÁS - BIZTOS KEZEKBEN


Vegye fel velünk a kapcsolatot, munkatársaink készséggel válaszolnak minden felmerülő kérdésére!

Címünk: 1021 Budapest Hűvösvölgyi út 181 (földszint) A parkolás biztosított.

BEJELENTKEZÉS
+36 70 7 751 751
elojegyzes.vallcentrum@gmail.com

Nyitva tartás

Bejelentkezés alapján

+36 70 7 751 751

elojegyzes.vallcentrum@gmail.com

1023 Budapest

Zsigmond tér 10

Kövessen minket
 

Vállizom szakadás

Vállcentrum  >  Vállsérülések  >  Vállizom szakadás

``ROTÁTOR KÖPENY`` SZAKADÁS

Betegség leírása

A rotátor köpeny a vállízület stabilizálásában és mozgatásában kap szerepet. 4 különböző izom köpenyszerűen körbeveszi a felkarcsont fejét. Egy dinamikusan, jól működő rendszer, amely minden mozgásfázisban stabilizálja a vállat és lehetővé teszi a rendkívül szabad mozgást és stabilitást.

Ennek a rendszerek a megbomlása a válltáji fájdalmak egyik leggyakoribb oka. Ez a sérülés létrejöhet sportolóknál ( dobósportok), fizikai munkásoknál (fej feletti munka), de a kor előrehaladtával is növekszik a számuk.

Kezelésük számtalan faktortól függ, de leginkább a vállizom szakadás mérete, a vállbeteg életkora és a rotátor köpeny szakadás típusa határozza meg.

Biomechanika

A rotátor köpeny talán legfontosabb része az úgynevezett supraspinatus izom és ennek is az elülső éle. Ez az izom a felkarfej centralizálásán (helyén tartásán) kívül a felkart aktívan emeli és kifelé forgatja. Ez az izom sérül leggyakrabban a rotátor köpenyben. Ha sérült, akkor nem képes a felkarfejet a lapocka ízfelszínének közepén tartani, így az csúszkál benne, ezzel károsítva az váll ízületi porcot és az így létrejött váll instabilitás miatt nem képes az izmok erejét átadni a felkarnak, ami a váll mozgások beszűküléséhez vezet.

Előfordulás

Sokan a természetes öregedés részeként említik a rotátor köpeny sérülését, így magasabb életkorban az emberek jelentős százalékában (40-70%) találunk rotátor köpeny sérülést, de ezek nagy része nem okoz panaszokat a mindennapi életben.

 

Tünetek

A váll fájdalma, főleg a külső részen érezhető tompa fájdalom. Mozgáskorlátozottság is jellemző és ilyenkor a vállfájdalom fokozódhat. A kar emelése gyengül, forgató erő csökken. A beteg a fájdalom miatt nem szívesen alszik az érintett oldalon.

 

Nem műtéti kezelés

Általában az időskori formákban hatásos kezelés, amikor a betegnek a fő panasza nem a csökkent erő hanem a fájdalom.

A beteget megkéri orvosa, hogy

  • kerülje a fájdalmat okozó mozgássorokat
  • gyógytornát ír elő
  • fájdalomcsillapító gyógyszerek ír fel (NSAID- nem szteroid tartalmú gyulladáscsökkentő)
  • szteroid tartalmú injekciót ad

A betegek 50-60%ánál jó eredmény érhető el ezzel a kezeléssel. Fájdalmak enyhülnek és a mozgások is javulnak.

Hátrányok:

  • izomerő nem javul
  • idővel a szakadások nőnek
  • kerülni kell egyes mozgásokat

 

Műtéti kezelés

Nem műtéti kezeléssel nem javuló időskori rotátor köpeny sérülések esetében és fiatalokban 1cm-nél nagyobb vagy panaszt okozó váll izom szakadások esetén in dokolt a műtét. A traumás, vagy nagyobb szakadások (nagyobb mint 3 cm) esetén és az izomerő nagymértékű csökkenése esetén a kezelés egyértelműen műtéti. A műtét célja az elszakadt izom helyreállítása, kizárólag minimál invazív Arthroscopos eljárással végezzük.

Általában 4 db kis kb. 3-9 mm-es lyukból végezzük vezetéses érzéstelenítésben. Műtét ideje 45-90 perc. Antibiotikum profilaxist alkalmazunk. LMWH 10 napig szükséges lehet.

Speciális horgonycsavarokhoz rögzítjük erős fonal kombinációval a leszakadt rotátor ínat. Amennyiben a biceps ín a szakadás közvetlen közelében van akkor ezt elvágjuk mert csökkentené a lényegesebb rotátor köpeny visszatapadási esélyeit. Sikeres varrat után csontos decompressziót végezve megnöveljük a teret a megvarrt vállizom és a tető között, csökkentve ezzel az újra szakadás lehetőségét és a felfrissített csontból kiáramló őssejtek miatt növelve a varrat erejét.

Műtét végén a varrat minőségét és a fedés elért mértékét ellenőrizzük. Az ízületbe a dott ízületvédő injekció pótolja a normál ízületi folyadékot és csillapítja a fájdalmat.

Műtét utáni nagy méretű kötés a műtét során használt víz felszívását szolgálja, amit másnap kis sebtapasz jellegű steril kötésre cserél a beteg. További kötéscsere nem szükséges.

A fájdalom csökkenés, izomerő és mozgástartomány visszaszerzés tekintetében a 85-96% közötti a sikeresség.

Szövődmények

A rotátor köpeny sebészetben kb. 10% ez az arány. A legnagyobb részt az izomvarratok elégtelensége okozza (6-8%). Szerencsére ez nem jelenti azt, hogy a panaszok is visszatérnek, de ultrahanggal és MRI-vel látható.

0,1% körüli az idegsérülés lehetősége, ez általában átmeneti és a kar emelést akadályozza. Sérülést okozhat a kar túlzott húzása esetleg sebészi átmetszés.

0,5% alatti a fertőzés valószínűsége. A felszínen lévő izmok vérellátása nagyon jó, így inkább a mélyebben fekvő rosszabb vérellátású területeken fordul elő gyakrabban. A műtéthez a dott antibiotikum csökkentheti a veszélyt, de erről vita van a sebészek közt. Abban egyetértenek, hogy hazamenetel után szedett antibiotikum nem csökkenti a fertőzések arányát.

3% körüli a mozgás beszűkültség aránya. Ez általában átmeneti inkább és 6-12 hónap közt magától oldódik a rendszeres fájdalommentes mozgatás mellett.

 

Rehabilitáció

A műtét után védeni kell az izomvarratokat, ezért a beteg az első 3 hetet kartartóban (esetleg abdukciós rögzítőben tölti. Ilyenkor csak limitált gyakorlatok végezhetőek, és a gyógytornász mozgathatja passzívan a kart a mozgásbeszűkülések elkerülésére. 1-2 hét után ingamozgások végezhetők. 6-8 hét után kezdhető az izomerősítés a fokozatosság elve alapján. A műtétet követően 4-6 hónappal szerzik vissza a betegek a teljes mozgástartományt és az izomerőt.

Munkába való visszatérés

6 hetes kortól lehet elkezdeni a könnyű munkakörökben végzett munkát, maximum 3 kg-ot szabad emelni. 3 hónapos kortól megengedett kb. 10 kg emelése, és a fejfeletti munkafolyamatokat is el lehet kezdeni. A teljes munkába állás, vagy sporthoz való visszatérés 6 hónapos kortól javasolt.

Weboldalunkon további hasznos információkat talál a vállműtétek utáni rehabilitációs / gyógytorna protokollokról, továbbá javasoljuk tekintse meg a Vállcentrum YouTube csatornáját is, ahol vállsérülések és azok kezeléséről szóló videókból is tájékozódhat.

Vállcentrum besorolás: nagy arthroscopos 1 napos beavatkozás

VÁLLSEBÉSZEK | VÁLLSPECIALISTÁK

Alap kritériumnak tartjuk a minőségi, teljeskörű, egyénre szabott vállbeteg ellátást.
Egyedülálló technikai felszereltséggel, és külföldön szerzett szaktudással nyújtunk Európai szintű vállellátást a profi sportolóktól az átlagemberekig mindenkinek.

mkd-team-image
Dr. Gulyás Károly
Vállsebész specialista orvos
mkd-team-image
Dr. Schandl Károly
Vállsebész, sportsebész
mkd-team-image
Dr. Baukó Tamás
Vállsebész
mkd-team-image
Dr. Götz Dávid
Vállsebész
mkd-team-image
Dr. Major Bálint
Vállsebész
mkd-team-image
Dr. Prédl András FRCS
Vállsebész, sportsebész