a

MINŐSÉGI ELLÁTÁS - BIZTOS KEZEKBEN


Vegye fel velünk a kapcsolatot, munkatársaink készséggel válaszolnak minden felmerülő kérdésére!

Címünk: 1021 Budapest Hűvösvölgyi út 181 (földszint) A parkolás biztosított.

BEJELENTKEZÉS
+36 70 7 751 751
elojegyzes.vallcentrum@gmail.com

Nyitva tartás

Bejelentkezés alapján

+36 70 7 751 751

elojegyzes.vallcentrum@gmail.com

1023 Budapest

Zsigmond tér 10

Kövessen minket
 

Válltörés

Vállcentrum  >  Vállsérülések  >  Válltörés

A betegség leírása

A válltörés az időseket érinti leginkább, köztük a 3. leggyakoribb törésforma (combnyak, csukló után). Náluk elég lehet egy ártalmatlan elesés, a fiatalok nagyobb energiájú (autóbaleset, extrém sport sérülés) balesetben törik a vállukat a jobb csontállománynak köszönhetően.

 

Tünetek

A válltörés után a végtag nem mozog csak nagyfokú fájdalom mellett. Recsegő, krepitáló hang is hallható a váll mozgatásakor. Nagyon ritkán egy repedés esetén a váll 2-3 nappal a sérülés után kezd fájni és egyre nehezebb mozgatni, ekkor is érdemes orvoshoz fordulni. 

Diagnózis

A vállsérültről röntgenfelvételeket kell készíteni, ha ez nem elegendő a kezelés tervezéséhez akkor Váll CT vizsgálat is szükséges lehet.

A váll anatómiailag 4 fő részből áll. Sérüléskor a darabokat tartó izomzat elhúzza egymástól a részeket, így különböző súlyosságú törés forma alakul ki. Matematikai algoritmussal nehezen írható le ezért a vállsebész az alapvető szabályok alkalmazása mellett saját szakmai tapasztalatára is támaszkodik a kezelés megtervezésében.

Befolyásolja a döntést:

 • Életkor vagy inkább aktivitási szint, elvárások
 • Általános állapot
 • Csontminőség
 • Tört darabok vérellátása
 • Törés típusa

 

Nem Műtéti kezelés

Az esetek jelentős százalékában alkalmazható a konzervatív módszer. Ebben az esetben a kevésbé elmozdult töréseket rögzítővel látják el.  Ez a rögzítő lehet csak egy kendő vagy ennél bonyolultabb párnás segédeszköz. A kartartót 3 hétig viseli a beteg. Ilyenkor is szinte mindig engedi a vállspecialista, hogy zuhanyzáshoz eltávolítsák a rögzítőt. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy segíthet a sérült karjával a tisztálkodásban, hanem azt, hogy lógathatja, így könnyebb a hónalj tisztán tartása is.

Azokat a töréseket, amik instabilnak minősülnek, de a beteggel egyezteve nem műtéti kezelést választottunk gyakrabban (kezdetben hetente) kell kontrollálni Röntgen esetleg kiegészítve Ultrahang vizsgálattal. Ha a törés rossz irányba mozdul akkor még lehetőség van az újra tervezésre az első 3 hétben.

 

Műtéti kezelés

Abban az esteben ha a törés instabil és/vagy a beteg gyorsabb felépülést szeretne akkor operáljuk a válltörését. Az elmúlt években ugrászerű fejlődésen mentek át a törést rögzítő lemezek, csaavrok, szegek, protézisek ezért az indikációs kör kiszélesedett és az eredmények is javultak. Most már a közel teljes fájdalmatlan akár sportolásra használható vállmozgás a cél a kezelés végére.

A fiatalabb életkorban a törés rekonstrukciója azaz az összerakása és stabil rögzítése a cél. A törés típusától függően elég lehet pár csavar, de lemezzel sőt újabban szeggel is rögzíthető a törés. A műtétek után a törések nagy része mozgásstabil, ami azt jelenti, hogy a sebgyógyulás 10 napja után fokozatos mozgatás kezdhető. Az első 10 napban kartartó viselése javasolt, de kisebb vállmozgások a kar lógatása engedélyezett.

Idősebb betegeknél régebben esély sem volt fájdalmatlan jó mozgásokra de a vállprotézisek fejlődésével ez is a múltté. A beteg aktivításától, életkorától és türelmétől függően 2 féle vállprotézis rendszerből választhat.

Elvárások az Anatómiai protézistől:

 • A mozgásterjedelem kissé szűkült, de minden irányban arányosan, megmaradnak a rotációs mozgások.
 • Rehabilitációs időszak hosszabb de jobb az elvárható eredmény
 • Fiatalabb aktívabb korosztály kapja ezt a típust (pl: 65 éves teniszező)

Elvárások a Reverse vállprotézistől:

 • A kar előre és oldalra emelése 140 fok körülig kivihető, a rotációs mozgások a protézis design miatt szűkülnek ezért a beteg száját haját jobban eléri, mint a fenekét.
 • Rehabilitációs időszak gyors, pár hét alatt a beteg saját mozgásokkal rendelkezik fájdalom nélkül
 • Idősebb korosztály kapja ezt a típust (pl: 80 éves háziasszony a válltörése után)

 

Rehabilitáció

A rögzítés 3 hete arra elég, hogy a törtdarabok összetapadjanak, de arra kevés, hogy az izmok ereje (aktív mozgatás) ne tudja újra darabokra szedni őket. Ezért 3-8 hetes korig a gyógytornász óvatosan kezdi mozgatni a beteg karját megszerezve a mozgásterjedelem 80%-át, de erősítés még nem végezhető.

8 hét után a válltörés már stabil, ekkor a jó mozgásterjedelem mellett elkezdhető az aktív gyakorlatsor és az erősítés. Ilyenkor már a mindennapokban a beteg jól használja a karját, könnyebb az öltözködés a főzés de sportokra legelőbb 4 hónaposan lesz alkalmas a váll.

Az 50 éves korosztálynak esélye van arra, hogy a válla befagy ekkor a mozgásterjedelem nem nő a korábban leírtaknak megfelelően és a töréstől számított első 3 hónap elég fájdalmas is. Ezeknél a vállsérülteknél a mozgások csak 6-12 hónap közt javulnak meg. Ez sok türelmet igényel és bíztatást a vállspecialistától, hogy a végeredmény jó lesz csak hosszabb út vezet odáig.

Egy bíztatás a befagyottaknak hogy a szervezet a befagyás során sok heget termel ezért nem mozog a váll, de ez a sok heg nagyobb eséllyel gyógyítja meg a törést és később akár jobb mozgása lehet mint a kezdetben jól haladó sorstársainak.

 

Munkába való visszatérés

3 hetes kortól lehet elkezdeni a könnyű munkakörökben végzett munkát, maximum 1 kg-ot szabad emelni. 3 hónapos kortól megengedett kb. 10 kg emelése, és a fejfeletti munkafolyamatokat is el lehet kezdeni. A teljes munkába állás, vagy sporthoz való visszatérés 4-6 hónapos kortól javasolt

Weboldalunkon további hasznos információkat talál a vállműtétek utáni rehabilitációs / gyógytorna protokollokról, továbbá javasoljuk tekintse meg a Vállcentrum YouTube csatornáját is, ahol vállsérülések és azok kezeléséről szóló videókból is tájékozódhat.

Vállcentrum besorolás: nyitott kórházi megfigyelést igénylő beavatkozás

 

VÁLLSEBÉSZEK | VÁLLSPECIALISTÁK

Alap kritériumnak tartjuk a minőségi, teljeskörű, egyénre szabott vállbeteg ellátást.
Egyedülálló technikai felszereltséggel, és külföldön szerzett szaktudással nyújtunk Európai szintű vállellátást a profi sportolóktól az átlagemberekig mindenkinek.

mkd-team-image
Dr. Gulyás Károly
Vállsebész specialista orvos
mkd-team-image
Dr. Schandl Károly
Vállsebész, sportsebész
mkd-team-image
Dr. Baukó Tamás
Vállsebész
mkd-team-image
Dr. Götz Dávid
Vállsebész
mkd-team-image
Dr. Major Bálint
Vállsebész
mkd-team-image
Dr. Prédl András FRCS
Vállsebész, sportsebész